Hvorfor skal jeg have lavet en røntgenundersøgelse?

En røntgenundersøgelse laves for, at tandlægen kan se kæbeknoglen og de dele af tænderne, der ikke er synlige i munden. Der kan også være brug for en røntgenundersøgelse for at finde ud af, om en sygdom har udviklet sig til det værre, eller for at se, om en behandling har hjulpet.

Til tandoptagelser inde i munden bruges en røntgenfilm. Den sidder ofte i en filmholder, som patienten skal bide sammen om. Langt de fleste tandlæger bruger digital røntgen nu til dags. En digital røntgenoptagelse har mange fordele frem for en optagelse med almindelig film. Bl.a. ser tandlægen billedet på en computerskærm med det samme, uden at skulle vente på fremkaldelse, og det er lettere at vise billedet til patienten.

Alle danske tandlæger har et såkaldt dental-apparat, som bruges til tandoptagelser, hvor filmen eller sensoren er inde i munden.

Nogle tandlæger har også et stort såkaldt panorama-apparat, hvor man kan fremstille et billede af alle tænderne, kæberne og kæbeled på én gang. På nogle få tandklinikker findes en dental CT-scanner, hvor man efter scanningen kan fremstille billedsnit af tænderne og knoglen set fra alle sider. Dette kaldes også en 3-dimensional undersøgelse.

 


 

Hvornår er der behov for en røntgenundersøgelse?

Den røntgenundersøgelse, der bliver udført mest hos danske tandlæger, er den såkaldte bite-wing, der viser tændernes kroner og en del af den tandbærende knogle. Bite-wings kan ofte afsløre huller i flader hvor tænderne sidder tæt samme eller andre tilstande, der ikke kan ses ved den almindelige undersøgelse, som f. eks rodspidsbetændelse.

Et hul eller forstadiet til et hul ses på billedet som et mørkere område i tandfladen og kaldes en carieslæsion. Hvis læsionen er dyb og nærmer sig tandens nerve, vil tandlægen ofte foreslå, at der laves en fyldning i tanden. Er den ikke så dyb, kan man nogle gange hindre, at den udvikler sig ved at holde tanden grundigt ren. Tandlægen vil som regel optage et nyt billede efter et til to år for at se, om læsionen er standset eller blevet større.

Der kan i ganske særlige tilfælde være behov for en undersøgelse med CT-scanning, når de almindelige røntgenoptagelser ikke kan afklare problemet. Det kan fx være en tand, der er blevet liggende i kæben eller før indsættelse af et implantat, hvor knoglens bredde ikke kan vurderes i munden.

 

Er røntgenstråler farlige?

Vi modtager alle stråling hver dag, både kosmisk stråling fra rummet og stråling fra undergrunden. Denne kaldes baggrundsstråling og ligner røntgenstråling.

Ved en enkelt røntgenoptagelse på en tandfilm får man stråling svarende til 4-12 timers baggrundsstråling. Ved CT-scanning af fx en visdomstand svarer den modtagne stråling til mellem en og nogle ugers baggrundsstråling.

Som patient kan man naturligvis fravælge en røntgenundersøgelse, ligesom man kan fravælge en behandling, men konsekvensen kan være, at tandlægen ikke kan gennemføre undersøgelse og behandling og at huller i tænderne ikke bliver opdaget før de er meget store.

De mængder stråling, man får i forbindelse med undersøgelse af tænder og kæber hos tandlægen, anses for så små, at en skadelig effekt ikke kan registreres. Derfor siger Sundhedsstyrelsen, at patienter hos tandlægen ikke skal beskyttes med fx blygummiforklæde. Dette gælder også børn og gravide.

Comments are closed