En protese er en erstatning for manglende tænder, og både delprotese og helprotese kan være en mulighed.

Hel eller delprotese

Hvis du kun har mistet en enkelt eller få tænder, kan en delprotese være en god løsning. En delprotese kan dog ofte også bruges, selvom du kun har ganske få tænder tilbage. Den sidder bedre fast end en helprotese og fylder mindre. Mange tror, at man lige så godt kan få trukket resten af sine tænder ud, hvis man alligevel kun har nogle få tilbage, men det er tit ikke tilfældet. Tandlægen undersøger, om det vil være en fordel at bevare enkelte af dem. Og om den bedste løsning i lige præcis dit tilfælde vil være en delprotese eller en helprotese.

Alle protesetænder fremstilles i dag i meget naturtro farver og former. Hvis du fx har haft en enkelt mørk tand, kan dette også efterlignes på protesen, hvis du ønsker det.

 


 

Delprotese

En delprotese kan erstatte mistede tænder. Delprotesen sidder fast på de resterende tænder ved hjælp af metalbøjler. Enkelte af bøjlerne skal placeres på tændernes tyggeflader, så dine egne tænder kan bære en del af trykket fra tygningen. Det gør også delprotesen nemmere at styre, og den føles derfor ikke så løs som en helprotese.

Grundig daglig børstning af tænderne og protesen forhindrer huller i bøjletænderne. Nogle mennesker føler i starten, at deres tale lyder lidt anderledes med de nye tænder. Men det er næsten altid kun forbigående. Der er normalt ikke problemer med at vænne sig til at spise med en delprotese. Der kan godt være nogen ømhed i gummerne de første dage, men hvis ømheden ikke forsvinder i løbet af nogle dage, skal du gå til tandlægen, for at få protesen yderligere tilpasset.

En delprotese kan normalt bruges døgnet rundt. Gummen har dog nogle gange godt af at hvile – dvs. at være uden protese – i en del af døgnet. Spørg tandlægen, om det er en god ide at tage protesen ud om natten. Hvis du sørger for at rengøre tænder og protese dagligt, og passer de regelmæssige eftersyn hos tandlægen, kan du have glæde af delprotesen i mange år.

 

Helprotese

Mange har ikke haft mulighed for at bevare deres tænder. Det kan skyldes flere forhold, f.eks. store huller, paradentose, slid eller medfødt tandmangel. Hvis du ikke har nogen naturlige tænder tilbage, eller kan de resterende tænder ikke bevares, er det nødvendigt med en helprotese. Den erstatter alle tænder i kæben. De fleste lærer ret hurtigt at bruge en helprotese. Men der kan være vanskeligheder – især når det drejer sig om undermunden.I overmunden kan protesen som regel fremstilles, så den suger sig fast i ganen. I undermunden ligger protesen i stedet løst på gummen. Undermundsprotesen kan dog fremstilles, så kinder og tunge hjælper med at holde den på plads. Protesen skal tilpasses ændringer i gummen. Ændringerne sker særlig hurtigt i månederne efter, at tænderne er trukket ud.

 

Renhold

Uanset om du har en del- eller en helprotese, skal den holdes ren ligesom naturlige tænder. Hvis du stadig har nogle af dine egne tænder tilbage, skal de naturligvis også børstes godt for at undgå tandsygdomme. Protesen skal tages ud, når den skal børstes. Hos tandlægen får du en grundig instruktion i, hvordan tænder og protese skal rengøres. Det kan ikke undgås, at der kommer madrester ind under protesen, når du spiser. Det er derfor en god ide at børste eller skylle protesen ofte – gerne efter hvert måltid.

 

Eftersyn 

Uanset om du har en del- eller en helprotese, bør du stadig gå til eftersyn hos tandlægen jævnligt. En protese kan belaste gummen og med tiden få den til at svinde. Der kan også komme gnavsår hvis protesen ikke passer helt præcist. Der er derfor behov for, at protesen jævnligt efterses og justeres.

Proteser kan ”rebaseres”. Det betyder, at tandlægen kan lægge et lag materiale inden i protesen svarende til de steder, hvor gummen er svundet. Det er derfor ikke altid nødvendigt at få en ny protese, blot fordi gummen svinder. Ved en delprotese kan bøjlerne også blive slappe efter nogen tids brug, så protesen ikke længere sidder fast, og din tandlæge kan hjælpe dig med at få protesen til at sidde ordentligt fast igen.

Vedligeholdelse af en protese hos tandlægen er vigtigt. Tandlægen kan også opdage huller i tænderne, tandkødsbetændelse, svamp eller andre mere alvorlige sygdomme i mundens slimhinde. Det er nemlig ikke altid, at du selv kan mærke, hvis der er noget galt. Så gå til tandlæge mindst en gang om året, eller tal med din tandlæge om, hvor tit du bør komme til kontrol. Også hvis du har protese…

 

Comments are closed