Stærkt beskadigede tænder kan bevares med en krone. Mistede tænder kan erstattes af en bro.
Kroner
Hvis du har en tand, som det ikke længere er forsvarligt eller muligt at reparere med en fyldning, så den kan holde, er det nødvendigt med en krone. Kronen gør tanden mere holdbar og sikrer, at tanden ikke knækker. I visse tilfælde kan en krone være den eneste måde, du kan få et pænt og holdbart resultat på også f. eks. hvis tanden er misfarvet eller misdannet.
Kroner kan fremstilles i guld, eller i et tandfarvet materiale oftest zirconium. Er din tand rodbehandlet, og mangler der meget af den, er det ikke muligt at få en krone til at sidde fast uden først at fremstille en opbygning i plast, der sidder fast i roden med en stift. Derefter kan kronen kan så sidde fast på plastopbygningen.
Hvordan?
Før du kan få lavet en krone, skal din tand slibes til og derefter skal der tages et aftryk af tanden. Når der er taget et aftryk af din tand, skal den beskyttes, til kronen er lavet færdig; dette tager ca. 1 uge. Det sker med en midlertidig krone, som kan fremstilles i plast eller metal. Plast anvendes typisk på fortænder, der er synlige, mens metalhætter mere bruges til kindtænder.
Aftrykket bruges til at fremstille en gipsmodel. Ved hjælp af denne model fremstilles kronen. Inden kronen sættes fast, skal den rettes til, så den passer i din mund med hensyn til sammenbid og farve. Det kan betyde, at der skal slibes på kronen, eller at kronen nogle gange skal sendes tilbage til tandteknikeren for at få ændret farven. Når kronen passer præcist, sættes den fast på tanden ved hjælp af et lag tynd cement, der fungerer som lim.
Broer
Mistede tænder kan ofte erstattes af en bro eller et implantat. En bro består af flere kroner der hænger sammen. Der er dog grænser for, hvor mange tænder en bro kan erstatte, da en lang bro kræver flere naturlige tænder til at bære den. Da en bro er cementeret fast på de naturlige tænder, vil den hurtigt komme til at føles som dine egne tænder. Broer bliver normalt fremstillet for, at du kan få et pænere udseende, eller for at du kan få flere tænder at tygge med, uden at få protese. Broer fremstilles ligesom kroner i guld, porcelæn eller metalkeramik..
Efter behandlingen
Det er vigtigt at holde de nye tænder rene. Tænder med kroner og broer skal derfor passes som naturlige tænder, dvs. at du skal børste dem omhyggeligt med tandbørste og tandpasta og i øvrigt holde dem godt rene med fx tandstikker eller tandtråd. Ved broer kan du ikke bruge almindelig tandtråd, da broens tænder hænger sammen, men der er udviklet en speciel tandtråd, der kan anvendes ved broer. Hvis din krone eller bro skal holde i lang tid, er det nødvendigt, at du er omhyggelig med din mundhygiejne, da du ellers kan risikere at få hul i tanden under kanten af kronen/broen.
Problemer
En krone eller bro kan i nogle tilfælde gå løs. Men hvis alt ellers er i orden, kan du få cementeret den fast igen. Omkring hver tiende tand, der får sat en krone på eller fungerer som støtte for en bro, skal senere rodbehandles. Det skyldes, at nerven i tanden dør, hvilket i nogle tilfælde kan ske på grund af slibningen, men også fordi tænder, der får kroner på, ofte allerede er i dårlig stand. Er det nødvendigt at forsyne tanden med en rodstift for at få kronen eller broen til at sidde fast, er der desuden også en risiko for, at roden kan brække efter nogen tid. 10-20 pct. af tænderne er brækket efter ti år. Risikoen for, at roden brækker på en tand, er dog betydeligt større, hvis tanden ikke er blevet forsynet med en krone, men kun har fået en rodstift og en stor plastfyldning.
Comments are closed