Visdomstænder er det tredje og sidste sæt af store kindtænder, som man får sent i livet. Disse er de bagerste tænder i mundhulen.
Visdomstænder repræsenterer et potentielt problem, når de frembryder uheldigt – de kan ligge horisontalt, have retning mod- eller væk fra nabotanden, være vinklet ind mod tungen, eller ud mod kinden.
En forkert frembrudsretning af visdomstænderne kan give skader på nabotænder, kæbeknoglen eller nerverne. Visdomstænder som frembryder i retning mod nabotanden, medfører forøget risiko for caries i nabotanden, og dybe tandkødslommer idet madrester, plak og bakterier let sætter sig fast her.
Visdomstænder kan være dækket helt af slimhinde og/eller kæbeknogle, eller kun delvist være frembrudt igennem tandkødet. Tænder der forbliver delvist- eller helt dækket af slimhinde eller knogle, kaldes ”retinerede” altså indfangede.
Visdomstænder der kun delvist frembryder, skaber direkte adgang for bakterier omkring tanden, og kan forårsage betændelse, som resulterer i smerter, hævelser og problemer med at åbne munden. Delvist frembrudte visdomstænder er også mere udsatte for huller i tænderne og tandkødsbetændelse. Dette skyldes den uhensigtsmæssige vinkling og placering af tanden, der vanskeliggør tandbørstning og brug af tandtråd.
Tandlægen tager røntgenbilleder for periodisk, at kunne vurdere tilstedeværelsen og frembrudsretningen af dine visdomstænder.
Hvornår fjerner man visdomstænder?
En del visdomstænder kommer aldrig frem i munden, men bliver liggende nede i kæben. En sådan ”usynlig” visdomstand kan ligge i kæben i mange år uden at gøre skade. Imidlertid kan der af og til, i al ubemærkethed, opstå forskellige problemer med visdomstænderne. Det er derfor en god idé, jævnligt at få kontrolleret sådanne skjulte visdomstænder hos tandlægen. Ofte er der kun plads til, at en del af visdomstanden bryder frem i munden.
Visdomstænder skal generelt fjernes, hvis et af følgende problemer er til stede:
- Hvis visdomstanden er svær at holde ren, og der hyppigt ses betændelse og hævelse af tandkødet.
- Hvis der er hul i visdomstanden eller nabotanden.
- Hvis der er fordybet tandkødslomme mellem visdomstanden og nabotanden.
- Hvis visdomstanden ligger nede i kæben og ’gnaver’ på nabotanden.
- Hvis der er en cyste omkring visdomstandens krone. Hvis en visdomstand er fuldt frembrudt, kan den trækkes ud som andre tænder. Er tanden kun delvist, eller slet ikke frembrudt, er det nødvendigt at foretage en operation for at få den ud.
Fjernelse af visdomstand
Hvor let en visdomstand kan fjernes, afhænger af dens placering i kæbeknoglen. En visdomstand der er fuldt frembrudt, kan ofte trækkes ud som en hvilken som helst anden tand. Hvis tanden er helt eller delvist under tandkødet, eller dækket af kæbeknogle, kræver det en mindre operation, hvor man lægger et lille snit ved tandkødet, der hvor visdomstanden ligger, og herefter fjerner en del af den knogle, som dækker tanden. Typisk vil din tandlæge dele tanden i mindre stykker, for at minimere den mængde knogle, som der skal fjernes for at kunne få tanden ud. I nogen tilfælde kan det være nødvendigt, at tandlægen syr et par sting for at lukke operationssåret.
Hele indgrebet foregår naturligvis under lokalbedøvelse.
Efter fjernelse af visdomstand
Undgå at skylle munden og spytte lige efter tandudtrækningen. Ligeledes frarådes det at ”suge” i såret (dette gælder også brug af sugerør eller kraftig rygning) og undgå varm mad og drikke. Disse aktiviteter kan opløse det størknede blod, og være med til at forårsage en tilstand kaldet ”dry socket”, der forlænger helingstiden og kan være smertefuldt. Der kan normalt forventes lidt eftersmerter, samt lettere hævelse efter en operativ fjernelse af en visdomstand.
Comments are closed